Trainingszones

Trainingszones zeggen veel over de intensiteit van de training. Hoe meer je traint in een hogere zone, des te zwaarder de training zal aanvoelen. Het herstel hiervan duurt langer dan een rit in een lage zone. We werken met de zones die in de afbeelding zijn weergegeven.

Hartslagmeter

Deze trainingszones zijn op een standaardmanier berekend en kunnen licht afwijken van de resultaten tijdens een inspanningstest met ademgasanalyse of wattagezones. Hierbij kan een nog betere inschatting worden gemaakt, maar voor een amateurrenner kan bovenstaande tabel al veel uitkomst bieden.Gebruik een hartslagmeter en een fietscomputer/sporthorloge om tijdens de rit op hartslag te kunnen trainen. Dit biedt veel voordelen. Zo train je niet meer te hard of te zacht en kan je in de gaten houden of je vermoeid bent.

Bij grote vermoeidheid is je hartslag ’s ochtends 5 tot 10 slagen hoger per minuut en tijdens de inspanning is het juist weer moeilijker om je hartslag omhoog te krijgen. Bij een uitgerust lichaam is dit makkelijker.


Trainingsmodel en vermoeidheid

Aan de hand van de zones kan ik zien hoe hard je getraind hebt in het ontworpen model. De grafieken laten de vermoeidheid en de intensiteit zien. Hiermee kan je in de gaten houden of je te hard of te zacht traint. Idealiter train je in 3 blokken van 4 weken. In deze weken wordt hard getraind met vermoeidheid als gevolg. Elke 4de week neem je iets gas terug, waarna het volgende blok relatief fris kan worden begonnen. Dit zal te zien zijn in de grafieken. In de laatste weken voor het grote doel neemt de omvang van de training af, maar de intensiteit neemt juist toe. De vermoeidheid neemt zodoende af, terwijl de fitheid behouden blijft. Dit resulteert in een topvorm.

Heb jij hulp nodig bij het maken van een trainingsschema en ontvang jij graag feedback op je trainingen? Bekijk hier de mogelijkheden!