Trainingsschema

Een trainingsschema dient altijd als houvast voor een wielrenner. Het vormt de leidraad door het seizoen. Het is echter geen strikt schema. Wanneer je een zware werkweek hebt gehad of je bent verkouden, dan is het beter om een training over te slaan of aan te passen aan de omstandigheden. Heb je vakantie? Stap eens een keer extra op de fiets! Het draait uiteindelijk om het plezier dat je haalt uit het fietsen.

De invulling van een schema hangt erg af van de tijd die je op de fiets kan spenderen. Iemand die vijf uur per week maximaal wil benutten, zal relatief vaker intensief trainen dan iemand die tien uur per week kan trainen. Maar ook van het uiteindelijke doel speelt een grote rol. In de criteriums is het voornamelijk de piekvermogens na elke bocht die belangrijk zijn, waarbij alleen glycogeen gebruikt wordt. Een prestatietocht vergt juist weer meer uithoudingsvermogen en het gebruiken van de vetvoorraad.

Trainingsschema’s zijn persoonlijk en kunnen op maat worden gemaakt

De zwaarte van de trainingen kunnen aan de hand van de trainingszones worden ingevuld in een afgeleid trainingsmodel. Dit model is een combinatie van de vermoeidheidscores die Garmin en Polar geven aan de trainingszones. Vanzelfsprekend zorgt het trainen in zone 1 voor een lagere vermoeidheidsscore dan trainen in zone 4. De score laat zien hoe zwaar de training was en hoe lang volledig herstel ongeveer gaat duren.

Hieronder een voorbeeld van een wielrenner, die zijn piek wilde bereiken op 24 juni. Hiervoor is hij in januari begonnen met basistraining, inclusief krachttraining. In maart startte de eerste bloktraining, dit is te zien aan de hogere vermoeidheidscore. Er wordt dus zwaarder getraind dan in de fase van de basisconditie. Deze blokken worden in totaal drie keer herhaald, voordat de tapering begint. Tijdens de tapering wordt de vermoeidheid verlaagd, terwijl fitheid minder snel daalt. Omdat vorm de fitheid min de vermoeidheid is, kom je dus in topvorm. Wanneer de piekperiode is, is de vermoeidheid terug naar het laagste punt. Dit maakt het mogelijk om de beste prestatie te leveren.

Het vermoeidheidsmodel

Zware trainingsblokken worden gevolgd door kortere intensieve trainingen. In een goede taperperiode vermindert de vermoeidheid bij nagenoeg gelijkblijvende fitheid. Vorm is fitheid min vermoeidheid. Door een taperperiode kom je in topvorm wanneer je graag wil pieken.

Hulp nodig bij het maken van een trainingsschema?

Persoonlijke begeleiding

Je kan ook de trainingen op maat krijgen. Ik help je daarnaast met tips om beter te herstellen en adviseer je over welke intervallen je het beste kan doen. Daarbij hou ik de periodisering goed in de gaten en geef je informatie over de vermoeidheid. In de laatste weken voor het grote doel, help ik om de juiste keuzes te maken tijdens de tapering. Om je op deze manier te kunnen begeleiden, upload je na de training de hartslag- of wattagezones. Dit kan via de website. Ik gebruik het model om de zones te vertalen naar vermoeidheidscores. Hierover krijg jij wekelijks feedback middels een grafiek en zal ik, indien gewenst, een plan maken voor de weken erna. Deze begeleiding ontvang je voor slechts 15 euro per maand. Daarbij is de 1e maand gratis, vanwege de verplichte vakantie na het seizoen! Je kan ieder moment de feedback opzeggen.

Ik ben bereikbaar voor tips over wielrennen op nummer 06-14697207.