Seizoensindeling

De drie bloktrainingen van vier weken vormen de basis van een seizoensindeling. Door deze manier verbetert de conditie en word je sterker. Maar gedurende die trainingsperiodes bouw je ook vermoeidheid op. Dit wordt afgeschud in de taperperiode, waardoor jij in topvorm aan de start komt van een belangrijke tocht of wedstrijdperiode. Na deze piekperiode is het lichaam vermoeid en heeft het zowel fysieke als mentale rust nodig.Voor de meeste renners is het mogelijk om twee piekperiodes per jaar te hebben. Een voorbeeld uit het profpeloton: de klassieke renners pieken naar eind maart/begin april. Hier worden Milaan-Sanremo, de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix verreden. Zij nemen vervolgens een week vrijaf om uitgerust en met zin weer op de fiets te stappen. Veel langer is niet bevorderlijk, aangezien de conditie na anderhalve week redelijk snel afneemt.

Tour de France

In de periode daarna bereidt een groot deel zich voor op de Tour de France. Vanwege de korte rustperiode, is het doorlopen van het volledige schema met bloktrainingen niet nodig. Na de korte rustperiode trainen de meeste renners de eerste week weer de basis, gevolgd door enkele wedstrijden als training. Hierna staat meestal een trainingskamp van twee tot drie weken op het programma. Aansluitend hierop rijden ze een meerdaagse wedstrijd. Na deze wedstrijd, meestal Zwitserland of de Dauphiné, nemen de renners iets gas terug om uitgerust aan de start van de Tour de France te staan.

Renners uit de Giro, rijden deze wedstrijden niet, omdat het voor hun belangrijker is om de vermoeidheid af te schudden. De fitheid hebben ze namelijk al opgedaan in de drieweekse ronde. Als de renner niet over de limiet is gegaan, is het mogelijk om in de vijf weken tussen de Giro en de Tour genoeg te herstellen én weer op niveau te komen. Hoe dit kan, legt inspanningsfysioloog Adrie van Diemen uit in onderstaande video.

Voor amateurrenners geldt in het algemeen hetzelfde verhaal. Na een piekperiode, dient een korte periode met rust ingelast te worden. Na deze rustperiode kan je naar een tweede piekperiode toewerken. De rust tussen de twee periodes zorgt voor een beter niveau in de piekweek.

Off-season periode

Na het seizoen is het verstandig om een tijdje de fiets in de schuur te laten staan. Het lichaam kan in deze periode volledig herstellen. Het is belangrijk om deze rust dan ook echt te pakken en niet stiekem nog een paar uurtjes per week door te blijven trainen. Een rustperiode van twee tot drie weken is ideaal, waarin de fiets niet wordt aangeraakt.Alles begint hierna weer van voren af aan. Beginnend met het opbouwen van de basisconditie door wat tochtjes te maken op lage intensiteit (eventueel op een mountainbike of strandfiets).