Eiwitten

Eiwitten zijn erg belangrijk. Het zijn de bouwstenen van het lichaam. Hiermee kan de schade van de spieren hersteld worden. Wanneer eiwitten direct naar de training ingenomen worden, kan dit de hersteltijd aanzienlijk verminderen. Een eiwit shake is hiervoor een goede optie.

Ook wielrenners hebben veel eiwitten nodig. Gemiddeld heeft een volwassen persoon 0,8 gram eiwit per kilo lichaamsgewicht nodig. Dit ligt echter hoger voor kracht- en duursporters. Voor wielrenners wordt 1,2-1,6 gram eiwit per kg aanbevolen. Bereken hier hoeveel jij ongeveer moet innemen!

Je breekt tijdens je training spieren af. Deze trainingsprikkel heeft je lichaam nodig om beter te worden. De aangetaste spieren zijn na het herstel iets sterker geworden dan voor de training. Dit wordt ook wel supercompensatie genoemd.

Low-carb training 

Voor een low-carb training eet je een vet- en eiwitrijk ontbijt. Het lichaam leert hierdoor om op lage inspanning de energie efficiënt uit vet en eiwitten te halen. Dit kan zeer nuttig zijn bij langere wedstrijden of prestatietochten. Zodoende zal je eerst vetten en eiwitten gebruiken wanneer de inspanning licht is en kan de glycogeenvoorraad gespaard worden tot de momenten met hoge inspanning. Hierdoor heb je meer energie over in de laatste kilometers. Zorg er dus wel voor dat de glycogeenvoorraad maximaal gevuld is. Dit kan door te stapelen in de dagen voor de wedstrijd of prestatietocht.Het is niet zo gemakkelijk om veel eiwitten in te nemen, zonder ook veel koolhydraten in te nemen. Volkoren graanproducten zoals rijst, pasta, brood en havermout bevatten naast eiwitten ook koolhydraten. Probeer bij een low-carb training deze producten dus te vermijden. Voor het stapelen zijn ze juist weer ideaal!

Lijst met eiwitrijke producten

Bekijk de voedingswaarde altijd nauwkeurig bij aankoop!